Magyar történelmi időszalag gyerekeknek

2014. április 27., vasárnap

A csodaszarvastól a honfoglalásig - Mi történt velünk?



Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szarvas. Ez egy csodaszarvas volt.
Két fiatal, Hunor s Magyar meglátta, és nagyon megtetszett nekik. Ők Ménrót fejedelem fiai voltak. A két egytestvér a szemem láttára hegyen, völgyön, folyón, patakon és erdőn át kergette az állatot. Végül egy rétre értek, ahol rengeteg lány táncolt. Rátaláltak szívük választottjára, és jól éltek velük. Később ketté váltak, belőlük lettek a magyarok és a hunok. Egy országban éltünk, Szittyaországban, de elfogyott az élelmünk, ezért elindultunk vándorolni. Először csak mi, a hunok. Sokat kellett gyalogolnom, de megértettem őket. Egyszer egy csatába értünk, ahol felvettem a vaspáncélomat és harcoltam. Elvágták a kezem, de bekötözték. Végül győztünk és elfoglaltuk a Kárpát – medencét. Végül üzenetet küldtünk a magyaroknak, hogy boldogan élhessünk együtt.

Magyar így mesélte el nekem a történeteket:

Egyszer volt, hol nem volt, volt nekem egy testvérem, akit úgy hívtak, hogy Hunor. Volt nekem egy anyukám és egy apukám, akiket úgy hívtak, hogy Enéh és Ménrót. Mi a testvéremmel ügyesen vadásztunk, és apánk erre nagyon büszke volt. Egyszer elmentünk vadászni és láttuk, hogy ott szalad egy csodaszarvas. El akartuk kapni, mert éhezett az egész nép. Ő elvezetett egy szép helyre, ahol találkoztunk 100 lánnyal és letelepedtünk. Egyszer tovább vándoroltunk, és jött egy követ a hunok királyától, Attilától. Azt mondta nekem, hogy nagyon jó helyre jutottak, ezért oda mi is el akartunk menni. El is mentünk, de csak harcok árán lett miénk a Kárpát – medence. Ezen a csodálatos helyen azután jól éltünk tovább.

Unokáink már így hallották a történetet:

Nagyapámtól hallottam ezt a történetet, amit elmesélek nektek. Napkelet felé élt egy híres fejedelem, akit Nimródnak hívtak. Mindene megvolt, de ő két fiára, Hunorra és Magyarra volt büszke. Nimród szeretett vadászni, a fiai mindenhová elkísérték. Enéh királynő nem helyeselte ezt. Sok – sok év után a fiúk elmehettek egyedül vadászni. Megláttak egy gyönyörű szarvast, és elkezdték üldözni. A szarvas egy gyönyörű tájra vitte őket. Itt leányok is éltek, akikkel megházasodtak.
A hunok indultak útnak először napnyugat felé. Ekkor a rómaiak éltek a mai Magyarországon. A hunok rájuk támadtak és győztek is. Az új hazában Attilának, a hun királynak különös álma volt. Azt álmodta, hogy meghasadt az ég, leszállt belőle egy ősz öregember, s egy kardot kötött a király oldalára. Ez a kard nagyon különös kard volt: arany a markolata, s az volt a legkülönlegesebb, hogy amint a kardot a kezébe vette, egyszerre maga előtt látta az egész világot… Egyik reggel ez meg is történt, csak egy pásztorfiú jelenlétében.
           Ötszáz esztendeje, hogy a hunok elváltak a magyaroktól, és elindultak új hazát keresni. A magyarok ebben az időben vezért választottak. Álmost, mert ő volt a legtapasztaltabb. Később Álmos öregsége miatt fiára, Árpádra bízta a vezetést. Munkácson Álmos elhunyt. Fia végső nyugalomra helyezte, majd rendbe szedte a népet és a sereget… Árpád a morva és a bolgár fejedelmet is becsapta, és megvette tőlük az országot. (Persze ebből csak az igaz, hogy Árpád ésszel és karddal szerezte meg a Kárpát – medencét.) Így éltek őseink.



 



Törzsi mappák


 

Térképek







 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése